пятница, 6 ноября 2020 г.

Південний Офіс Державної аудиторської служби України завершив аудит УДП



Південний офіс Державної аудиторської служби України нещодавно завершив державний фінансовий аудит діяльності ПрАТ «Українське Дунайське пароплавство» (УДП) за період з 1 січня 2016 року по 30 червня 2020 року. У ході роботи аудитори ознайомилися з документацією підприємства, спілкувалися з керівниками та персоналом, спостерігали за робочими процесами, вивчали нові практики, що застосовуються в УДП. 

За результатами аналізу фінансової діяльності аудитори виявили, що компанія не мала економічного зростання та прибутковості у 2019 році через низку як зовнішніх, так і внутрішніх чинників. Натомість аудитори відзначили стабільне функціонування УДП у І половині 2020 року. Компанії вдалося оптимізувати ситуацію та почати генерувати прибуток. 

Завдяки професійному підходу, працівники Державної аудиторської служби України надали ряд рекомендацій та подальших заходів, необхідних для підвищення ефективності управління підприємством та покращення фінансових результатів діяльності ПрАТ «УДП», серед яких: 

- прийняття рішення щодо об’єктів, які не використовуються у виробничій діяльності, зокрема, визначитись з доцільністю та ефективністю їх обліку на балансі ПрАТ «УДП» (збільшення доходів від оренди, спільне використання об’єктів) або передачею їх до комунальної власності чи відчуження шляхом продажу на відкритому аукціоні. За результатами щорічної інвентаризації розглянути питання щодо реалізації товарно-матеріальних цінностей, які довготривалий час (понад 4 роки) не використані у виробничій діяльності; 

- розпочати процес автоматизації документообігу, налагодити процес електронного обміну документами; 

- розпочати пошук міжнародних партнерів шляхом проведення прямих переговорів або участі у міжнародних торгах (International bid) щодо ефективного фрахтування морських суден з метою досягнення найбільшого економічного ефекту для ПрАТ «УДП»; 

- прийняти управлінські рішення щодо довготривалих незавершених капітальних інвестицій, зокрема, але не виключно, «довгобуду» «Капітан Столбовський» типу «Дунай - море» проекту RSD09-1 та RSD09-2 шляхом або добудови або продажу на відкритому аукціоні за ціною не меншою здійснених на його побудову витрат; 

- вжити заходів по стягненню у судовому порядку з об’єднання адвокатів Brauneis Klauser Prändl Rechtsanwälte GmbH, які неефективно захищали інтереси ПрАТ «УДП» у судових інстанціях в Австрії щодо спірної нерухомості; 

- покращити бізнес-процеси компанії з метою запобігання неефективного витрачання коштів на закупівлю непотрібних чи неякісних товарно-матеріальних цінностей шляхом встановлення прямої відповідальності службових осіб, які здійснюють подібні закупівлі. 

«Ми дякуємо Південному офісу Державної аудиторській служби України за проведений фаховий аналіз та незалежну оцінку. Ми безумовно врахуємо та імплементуємо рекомендації аудиторів, ми маємо безперервно покращувати свої процедури та роботу в цілому. Результати аудиту є надважливими не тільки для нас і для нашого головного акціонера – держави. Ми раді, що не дивлячись на коронакризу, навіть у першому півріччі такого важкого 2020-го, ми змогли забезпечити ефективне управління підприємством та продемонструвати зростання фінансових показників діяльності. Сьогодні ми можемо сказати, що наявність дієвих рекомендацій Державної аудиторської служби України полегшить доступ компанії до кредитних ресурсів від міжнародних фінансових організацій та стане позитивним сигналом для потенційних інвесторів та партнерів. Ми знову, в черговий раз, отримали свідчення, що робимо правильні стратегічні кроки та приймаємо вірні управлінські рішення. Хочу також відзначити, що більшість з цих рекомендацій ми вже почали впроваджувати та очікуємо отримання позитивного економічного ефекту від них за підсумками 2020 року», - зазначив в.о. голови правління УДП Олексій Хомяков. 

Нагадаємо, що І півріччя 2020 року ПрАТ «Українське Дунайське пароплавство» закінчило з прибутком у розмірі 34,6 млн грн. Такі результати компанія отримала завдяки низці як зовнішніх, так і внутрішніх факторів: сприятливій навігаційній обстановці, оптимізації бізнес-процесів, антикорупційних заходів тощо.

Читайте также