пятница, 5 июня 2020 г.

Піклування про навколишнє середовище - важливе завдання



Всесвітній день навколишнього середовища відзначається практично у всіх європейських країнах. Це свято було встановлено 15 грудня 1972 року по ініціативі Генеральної Асамблеї ООН, щоб "звернути увагу громадськості на необхідність зберігати та покращувати навколишнє середовище".

Вибір дати теж не випадковий: 5 червня 1972 року вперше було проведено спеціальну конференцію ООН з питань навколишнього середовища.

Науково-технічна революція, перш за все індустріальний розвиток, спричинили колосальний негативний вплив на навколишнє середовище,що позначається на всіх об'єктах живої природи, на всіх живих організмах без винятку і, зокрема, на самій людині.

Тому так важливо паралельно з розвитком технологій вживати дієвих заходів щодо зменшення їх негативного впливу на навколишнє середовище. Більш того, людство прийшло до тієї межі, що цього вже мало. Необхідно вживати заходів щодо відновлення нанесеного нашій планеті шкоди.

В ПрАТ “Українське Дунайське пароплавство” свою частку в зменшення впливу промисловості, зокрема, транспорту, на стан навколишнього середовища вносить і сектор екологічної безпеки СБС.

Специфіка роботи пароплавства така, що, крім контролю за дотриманням вимог природоохоронного законодавства України всіма підрозділами нашого підприємства, необхідно знати й впроваджувати виконання вимог міжнародного природоохоронного законодавства на флоті, як морському, так і річковому.

Так, на сьогоднішній день морські судна ПрАТ «УДП» забезпечені усіма необхідними документами відповідно до MARPOL 73/78, Міжнародної конвенції, прийнятої під егідою Міжнародної морської організації (IMO).

З 2019 року сектор екологічної безпеки знову включився в активну роботу в області розробки аналогічних вимог для роботи на Дунаї в складі групи експертів при Дунайській комісії. Дана робота має важливе значення як для ПрАТ «УДП», для нормального і повноцінного функціонування річкового флоту, так і для збереження і, по можливості, поліпшення екологічного стану річки Дунай, від чого багато в чому залежить життєдіяльність всього Придунайського регіону.

Дотримання всіх видів інтересів (економічних і екологічних) - завдання, що стоїть перед екологами. З огляду наспецифіку Дунаю (кількість країн з різним рівнем розвитку економіки та екологічної свідомості; наявності як річкових, так і морських портів, на які поширюються вимоги MARPOL 73/78) робота має бути довгою, складною, але цікавою, а головне, дуже важливою.

Тетяна Кукланова,
провідний інженер (керівник) сектора екологічної безпеки СБС.

Читайте также