среда, 13 февраля 2019 г.

Води Дуная ведуть нас до серця Європи - Президент виступив за розвиток портів Рені та Ізмаїл


12 лютого в Ізмаїлі під головуванням Президента України Петра Порошенка відбулася розширена нарада «Розвиток морегосподарського комплексу України». У нараді взяли участь керівники усіх підприємств галузі – портів, Українського Дунайського пароплавства, Адміністрації морських портів України, Морської адміністрації, морських навчальних закладів тощо.Петро Порошенко наголосив, що Україна – морська держава. Так було, так є і так буде завжди.  
«В моєму серці Ізмаїл – це місто моряків та портовиків. В ньому було і буде Українське Дунайське пароплавство. Статус України як морської держави буде збережений, а статус Ізмаїла як морських воріт України в Європу ми будемо і далі розвивати», – сказав Президент.
«На берегах Дунаю мені не потрібно розповідати про унікальні можливості, які має Південна Бессарабія щодо розбудови міжнародних транспортних коридорів. Природа і історія створили тут суттєві можливості для інфраструктурних проектів з логістики, пов’язаних з міжнародною торгівлею. Так само, до речі, як я вже казав і для розвитку туризму. В цьому контексті морське господарство, портова інфраструктура є ключовим і абсолютно незамінним фактором розвитку економіки», - сказав Петро Порошенко.
Ми повинні використати унікальне географічне положення України для створення логістичного хабу. Відновлення траси Одеса-Рені – один з пунктів цього кроку, який дасть потужний поштовх до розвитку економіки, зокрема туризму, залучення інвестицій, створення нових робочих місць. Сьогодні портова галузь є одним з найвагоміших чинників росту української економіки, адже завдяки їй забезпечується 40% міжнародної торгівлі. За обсягами вантажообігу портова галузь України зайняла друге місце в Чорноморсько-Азовському регіоні. Ми маємо використати можливості співпраці з ЄС, взяти активну участь в розвитку транспортного коридору Європа-Азія, до якого включено вісім українських портів, серед яких Ізмаїл та Рені. Долучення до транспортної мережі TEN-T буде сприяти як залученню фінансових потоків з ЄС, так і впровадженню інформаційно-комунікативних систем для відновлення та формування нових транзитних потоків територією України. Це завантажить не лише порти, але й залізничний та автомобільний транспорт.

Перед присутніми виступив міністр інфраструктури України Володимир Омелян: 
«2017–2018 роки стали переламними та дозволили виправити негативні тенденції у морській галузі України, що розпочались у 2012 році. Ми збільшили вантажопотік і зупинили падіння галузі. Не може бути конкуренції між приватними і державними стивідорами в Україні. Може бути лише конкуренція України з іншими державами світу. Ми не є країною, яка просто експортує свої товари. Ми можемо перевозити транзитом величезні обсяги. Я хотів би подякувати пану Президенту за те, що він дійсно є криголамом для морської галузі і рушійною силою для реалізації транспортної стратегії. Ми маємо величезні виклики, які пов’язані з Азовським регіоном. Коли проводимо дискусії з нашими європейськими та американськими колегами, то я завжди наголошую, що ми повинні розвивати інфраструктуру Приазов’я, будувати нові дороги та розвивати мережу залізниць, але ми повинні також зберегти наші порти. Ми повинні дати можливість розвитися Бердянську і Маріуполю. Я щиро вдячний Президенту України за те, що на всіх переговорах, які тривають останній рік, тема Приазов’я одна із тих, яка найчастіше піднімається нашими західними партнерами». 
Володимир Омелян зауважив, що українське Придунав’я має відіграти роль аванпосту у формуванні європейських транспортних коридорів України: «Чому ми саме в Ізмаїлі? Тому що ЄС починається з Ізмаїлу», - підсумував Володимир Омелян.


На нараді були окреслені й проблемні питання морського комплексу Придунав’я. Так, губернатор Одеської області Максим Степанов порушив питання високих портових зборів. У 2018 році Міністерство інфраструктури України видало наказ про зниження ставки портових зборів на 20% для всіх українських портів, крім придунайських. Максим Степанов справедливо зауважив, що для дунайських портів теж потрібно знизити тарифи портових зборів і, в першу чергу, для пасажирських теплоходів, що дасть поштовх для розвитку круїзного туризму. 

Ряд проблемних питань порушив Ізмаїльський міський голова Андрій Абрамченко. Зокрема, збільшення відрахування до державного бюджету з чистого прибутку портів, зокрема, порту Ізмаїл з 15% до 75%. Мер Ізмаїла зауважив, що в такому випадку підприємство не може направляти кошти на свій розвиток та модернізацію. Також викликає занепокоєння відновлення залізничного сполучення на ділянці Березино-Басарабяска. На думку спеціалістів, реалізація цього проекту може викликати відтік вантажів з українських дунайських портів на користь портів сусідньої держави. 

Наступним проблемним питанням є припинення роботи Ізмаїльської філії Інспекції дипломування та підготовки моряків. Через це моряки ізмаїльщини для проходження атестації та отримання сертифікатів змушені їхати в Одесу. Також було порушено питання відсутності власної будівлі Дунайського інституту Національного університету «Одеська морська академія». Андрій Абрамченко, а потім і ректор ОНМА Михайло Міюсов, просили сприяння Президента у вирішенні проблеми передачі будівлі Учбового центру Українського Дунайського пароплавства у власність навчального закладу.

За підсумками наради Президент України Петро Порошенко дав доручення міністру інфраструктури Володимиру Омеляну розробити сучасну конкурентну тарифну політику для українських дунайських портів. Крім того, в найкоротший термін має відновити свою роботу Ізмаїльська філія Інспекції підготовки та дипломування моряків, а потужності Ізмаїльського дунайського інституту ОНМА мають бути розширені.

Джерело: Фейсбук-сторінка Дмитра Чалого

Читайте также