Сторінки

понедельник, 20 мая 2019 г.

В Бессарабії найближчим часом буде створено туристичний гастромаршрут «Болград — Криничне — Ізмаїл — Вилкове»


Європа вирішила допомогти українським виноробам і сироварам з просуванням їх продукції на ринках ЄС.

Про це пише Поштівка.
Днями в Одесі між проектом Єврокомісії «Підтримка розвитку системи географічних найменувань в Україні» і Національною туристичною організацією був підписаний меморандум. І дано старт пілотному проекту «Дороги вина і смаку України».
В його рамках в Бессарабії найближчим часом буде створено туристичний гастромаршрут «Болград — Криничне — Ізмаїл — Вилкове», який будуть тестувати упродовж  двох років, всіляко рекламуючи серед європейців. Саверіо Савіо, керівник проекту Єврокомісії, планує в разі успіху розгортати проект і на інші регіони країни, а в перспективі створити Національну карту доріг вина і смаку України.
«Дороги вина і смаку» має на увазі, створення і просування привабливих українських регіонів енотуризму (турів по місцях виробництва вин) і гастротуризму, і системне залучення в регіон туристів з України та ЄС. Популяризація в Україні та просування в країнах ЄС поїздок за вином і оригінальними крафтовими продуктами буде просуватися за тим же принципом, що і «Дороги вина і смаку» Тоскани, Провансу, Бордо або Сицилії.
Спершу експерти ЄС розроблять докладні та зручні для туристів маршрути таких доріг, а всі туристично привабливі виробники вина, сиру, меду, спиртних напоїв або навіть негастрономічної крафтової продукції отримують географічне найменування (з прив’язкою до місцевості, де вона виробляється, за прикладом пармезану і шампанського). Потім цей маршрут стає новим модним напрямком — в першу чергу, так задумано Єврокомісією.
Пілотний проект в Україні передбачає, що маршрут «Болград — Криничне — Ізмаїл — Вилкове» зможе:
  • Стимулювати розвиток виноробства, фермерства і крафтового виробництва, зберегти та популяризувати специфічні для регіону кухню, традиції та ремесла.
  • Об’єднати для реалізації турів місцеві компанії зі сфери гостинності та гарантувати певний стандарт обслуговування гостей.
  • Дати місцевій владі імпульс і можливість якісно поліпшити логістичну інфраструктуру сільського регіону.
Важливсм завданням «Доріг вина і смаку» є інтеграція України в загальноєвропейську систему географічних найменувань. За словами експертів з ЄС, прийняття системи географічних найменувань захистить українських виноробів та сироварів від можливих санкцій.

Українським виробникам доведеться відмовитися від використання таких торгових марок, як фета, рокфор, парміджано, шампанське, бордо чи коньяк. Краща європейська практика в подібних випадках — виробникам у будь-якому цілісному кліматично регіоні скооперуватися і отримати географічне найменування спільно. Це принесе користь і з точки зору просування туристичного регіону в країнах ЄС, і дозволить вийти на єдиний цифровий ринок ЄС.